Nasıl motive oluruz? Nasıl Motive Ederiz? Bu soruların cevapları için binlerce hatta milyonlarca kaynak okuyabiliriz. Bir çoğumuz, okuduğumuz kaynaklardan tatmin olabiliriz ama bazılarımızın aklında ki soruları gidermesinin çokta kolay olmadığı da bir gerçek. Daniel H. Pink tarafından kaleme alınan Drive, tatmin olmayanlar için okunması gereken güzel bir çalışma olmuş.
Kitap ile ilgili öncelikle söyleyebileceğim, kişisel gelişim klişelerinden uzak olması bence başarılı olmasının temel sebebi. Bu kısmı daha açık izah etmek istiyorum. Eğer, düzenli olarak kişisel gelişim kitapları okuyorsanız zamanla sürekli olarak aynı kitabı okuyormuş hissine kapılırsınız. Çünkü; söylemler, altı çizilenler ve kavramlar sizi hep aynı mantıkla etkilemeye çalışır. Tabi bu fikrim tüm kitaplar için geçerli değil, işine gerçekten değer vererek, farklı noktaları bizlere ulaştırma emeğini gösteren çok fazla çalışmada mevcut. Drive kitabı da bu çalışmalardan biri olmuş. Öncellikle kitabın dili okumanızı kolaylaştırıyor. Kitap içerisinde örneklemeler ve kaynaklar çok fazla kullanılmış. Sık sık yapılan araştırmalara yer verilerek, savunulan konuların sağlaması yapılmış.
Kitap, Motivasyon ile ilgili doğru bilinen yanlışlar üzerine yazılmış. Motivasyonu artıran etkenler, uygulama yöntemleri ve sonuçları konusunda uzun uzadıya bilgi bulabilirsin. Herkes tarafından doğruluğuna inanılan ödül-ceza yöntemlerinin aslında motivasyonu baltalayan bir yöntem olduğunu, motivasyonun doğru etki etmesi için hangi noktaların göz ardı edilmemesi gerektiğini kanıtlarıyla birlikte okuyucuya sunmayı başarmış. Kitap, motivasyon ile ilgili bazı tezleri çürütmenin yanı sıra, iş dünyasında, gündelik yaşantınızda ve eğitim hayatınızda uygulayabileceğiniz tavsiyelere de detaylı şekilde yer vermiş. Kitabı okurken açıkçası şaşırdığımı söyleyebilirim. Beni şaşırtan nokta, araştırmalar ile zararı açıklanmış motivasyon yöntemlerinin halen inat ile kullanılması ve bu yanlışın halen bazı “kişisel gelişim uzmanları” tarafından kabul görülmesi. Doğru kaynak ve doğru yönlendirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyorum. Okullarda çocuklara aşıladığımız tam olarak ne? Bunu sorgulayan ve araştıranların sesini neden duymamazlıktan geliyoruz. Eğitim sisteminde ki yanlışlar, iş dünyasında ki yanlışlar bizim günlük yaşantımıza kocaman olumsuzluk topu olarak geri dönebiliyor. Kalıplaşmış yapıların insanı olmayı değil, doğru yapılanmış bir sistemin insanı olmayı başarabilmeliyiz.
Drive tek bir seferlik okunacak kitaplar listesinde olmamalı. Bence fırsat buldukça birkaç kez okunmalı. Paylaşılan kaynaklar, araştırılan çalışmaların üzerinden tekrar geçmek “motivasyon” kavramına yeni bir bakış açısı katacaktır. Daniel H. Pink, Nasıl Motive Oluruz? Ve Nasıl Motive ederiz? Sorularına bu kitap ile gerçekten farklı bir cevap vermiş. Kitabı okuduysanız veya okuduktan sonra fikirlerinizi yorumlarda benimle paylaşabilirsiniz.