Yeni yılın ilk günleri itibariyle yeni bir gündemimiz oldu. Whatsapp hizmet ve gizlilik sözleşmesinde kritik değişikliği hayata geçirme kararı aldı. Ayrıca bu kararı dayatma yöntemiyle kullanıcılara kabul ettirme yolunu seçtiğine bugünlerde şahit oluyoruz. Hizmet sözleşmesi ve gizlilik sözleşmelerinde ki bu değişiklik bahsedildiği kadar ciddi bir konu mu? Whatsapp uygulamasından gerçekten vazgeçmeli miyiz?
İnternet dünyasının aktif kullanıcısı olduğumuzdan beri, birçok insanın temelde sorduğu bir soru var. Bu adamlar nasıl para kazanıyor? Facebook ücretsiz, Twitter ücretsiz, Whatsapp ücretsiz. Ama bu uygulamaların sahipleri dünya zenginleri listesinde. Kullanıcıların büyük çoğunluğu için, ücretsiz bir uygulamayla milyon dolarlık servete sahip olma mantığı fazlasıyla karmaşık gelen bir konu. Ama aslında her şey açık bir şekilde ortada. Buradaki konu “VERİ”! Dijital dünyada her bir adımınız veri olarak kayıt edilir. Elde edilen bu veriler ile yapılabilecekler, hayal edemeyeceğiniz kadar geniş yelpazeye sahiptir. Bilim kurgu filmlerinde veya hacker konulu filmlerde izlediğimiz, bu mümkün olabilir mi? diye düşündürten sahnelerin büyük çoğunluğunun temelinde veri yatmaktadır. Önümüzde ki dönemlerde veri analizinin en etkili silahlar kategorisinde değerlendirileceği ve geleceğin mesleklerinin temelini de verinin oluşturacağı sürekli olarak uzmanlar tarafından anlatılmaktadır. Bu konuda binlerce araştırma mevcuttur. Sosyal medya uygulamaları da bu silahı kullanarak milyonlarca kişiden elde ettiği veriyi, pazarlama başta olmak üzere birçok alanda kullanmaktadır. Doğrulanabilir, milyonlarca veri setlerinin elinizde olması, sizin milyon dolarlar kazanmanızı sağlayabilir. Whatsapp’ın da yaptığı tam olarak bu. Milyonlarca telefon numarası ve onların sağlamış olduğu milyonlarca veri.
Facebook’un bünyesinde bulunan Whatsapp 8 Şubat 2021’e kadar kullanıcılara yeni sözleşmeyi kabul etmeleri gerektiğini aksi durumda whatsapp’ı kullanamayacaklarını söylüyor. Kabul etme dışında hiçbir şekilde bir seçenek sunulmaması, bu tarz şirketlerin tekelleşmesinin sonucudur. Elde edilen verilerin kullanılmasıyla ilgili daha önce Facebook skandal işe imza atmıştı. Yeni sözleşmede açık bir şekilde sizden elde ettiği tüm veriyi istediği gibi kullanabileceğini belirtiyor ve bunu bizim kabul ettiğimizi var sayıyor. Zaten bizim verileri alıyorlardı? Diye düşünenler olabilir. Ancak, şu detayı kaçırıyorlar bizden aldığı her bir verinin kullanımı konusunda itiraz hakkımız vardı. Legal olarak rahat şekilde kullanabilmesi söz konusu değildi. Şimdi ortada bulunan bu gizliliği kaldırarak, istediği gibi at koşuşturmak istiyor. Whatsapp üzerinden gönderdiğimiz ve kullandığımız, Fotoğraflar, videolar, ses kayıtları ve konumlar yasal olarak whatsapp tarafından istenilen şirketler ile paylaşılabilecek.
Facebook’un bu verileri üçüncü taraflar ile paylaşması demek, özel fotoğraflarınızın, ev adreslerinizin, özel yaşamınıza, eğitim hayatınıza ait bilgilerin paylaşılması demektedir. Size ait bilgilerin üçüncü tarafların eline geçmesinin özeti ise özel hayatınızın deşifresi anlamına gelmektedir. Ayrıca; bu olayı sadece belirli ülkelere dayatması da Facebook şirketinin ne kadar taraflı davranış sergilediğinin kanıtıdır. Avrupa ülkelerine diş geçiremediği için bu düzenlemeden o ülkeleri muaf tutmaktadır. Genel olarak bu değişikliğin etkisi, sizin bakış açınızla ilgilidir. Yapılacak olan değişikliklerin sizin için herhangi bir anlamı yoksa yolunuza istediğiniz gibi devam edebilirsiniz. Ancak; bilgi ve veri güvenliğinizi önemsiyorsanız bahsedilen konulara karşı dikkatli davranmalısınız. Bilgi güvenliğim ve gizliliği için Whatsapp alternatiflerini kullanabilirsiniz. Unutmamanız gereken, hangi uygulama hangi sistemi kullanırsanız kullanın verileriniz depolanmaya devam edecektir.