Uzun süredir,  yazmayı konu edinmiş kitapları okumayı düşünüyordum. Bu konuyla ilgili araştırma yapınca,yazma ile ilgili çok fazla kitabın olduğunu ve başlamam  gereken yeri iyi belirlemem konusunda biraz sabırlı olmam gerektiğini anladım.

Yazdığı bilim-kurgu ve korku konulu kitapları ile tanıdığımız Stephen King’in de yazmaya yönelik bir kitabı olduğunu öğrenince, benim için doğru başlangıcın burası olduğuna karar verdim.  Yazma Sanatı çok eski baskı olduğu için bulmak çok zor ama imkansız değil 🙂 sıkı bir araştırmaya girdim ve sonunda sahafların bir tanesinde buldum kitabı. Gelmesi bir kaç gün sürse de kitap elime geçtikten hemen sonra okumaya başladım.

  Stephen King, kitabın başından itibaren kendi hikayesini, daha doğrusu yazma hikayesini anlatıyor. Nereden başlayıp nereye doğru gittiğini, karşılaştığı zorlukları, zorlukları aşma konusunda ki tavırlarını kırpmadan uzun uzadıya anlatıyor. Kitabı ilk okumaya başladığınızda otobiyografi okuyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz, şahsen ben de en başta öyle hissettim; ama okumaya devam ettiğinizde, otobiyografinin yanında yazma konusunda ilham alabileceğiniz ve yazma konusunda yeni taktikler geliştirebileceğiniz tüyoların olduğunu da göreceksiniz.

  Stephen King, kitabın belirli bir kısmına kadar kendi hikayesinden yola çıkarak verdiği tüyolardan sonra kalan kısmında da teknik konulara yer vermiş. Hatta bazı kısımlarda uygulamalar yapmış ve farklı yazarların yazdıkları ile ilgili örneklendirmeler yaparak konuları pekiştirmiş. Yazma konusunda bazen zamana bazen mekana bazende sadece yalnız kalmaya ihtiyaç olduğunu anlatan Stephen King’in okumanızı tavsiye edeceğim güzel bir kitabını daha kitaplığıma kaldırırken, odamın köşesine sıkıştırdığım çalışma masamda daha çok zaman geçirmem gerektiği bilincine vardım.

  Kitabın sonunda Stephen King güzel bir kitap listesi paylaşmış. Listede okumadığım kitaplar için kolları şimdiden sıvadım 🙂

Altını Çizdiklerim

1- Zanaata ilişkin bir günce, dürüstlük en iyi politikadır. -Miguel de Cervantes ( Giriş Sayfası)

2- Yalancılar refah içinde yaşar- Anonim ( Giriş Sayfası)

3- Altı yaşındayken, loto toplarınızın çoğu hala çekilişin yapıldığı kafesin içindedir. (Sayfa:26)

4-Eğer Yazıyorsanız (veya resim yapıyorsanız ya da dans ediyorsanız, heykel yapıyorsanız veya şarkı söylüyorsanız zannediyorum) birileri sizi, yaptığınızın yetersiz olduğuna inandırmaya çalışıyor;bu böyle) (Sayfa:51)

5- Yeteneklerinizi en iyi biçimde ortaya koyarak yazmanız için kendi alet kutunuzu oluşturmanızı ve sonra da onu hep yanınızda taşıyabilmek için gerekli kasları geliştirmenizi öneriyorum. Sonra, zor bir işe bakıp da moralinizi bozacağınıza, belki doğru aleti bulur ve hemen çalışmaya başlarsınız. (Sayfa:118)

6- Yazmaya uğraşan bir yazarı, yaptığı iş karşılığında para almış birinden daha iyi olduğunu anlamaktan daha yüreklendirici ne olabilir ? ( Sayfa: 150)

Kitabın Orjinal ismi: On Writing

Yayın Evi : Altın Kitaplar YAyınevi

Yayın Yılı: Mart 2007

Çeviren : Pınar ÖCAL
Sayfa Sayısı:302

Kategori: